Dwalen door het Twiske: Hoe Lente Kabinet dit jaar is opgebouwd

Lente Kabinet is terug van weggeweest. Het festival waar je niet alleen kunt verdwalen in een wereld van uiteenlopende geluiden zoals die van CARISTA, Leroy Burgess & Saving Coco, Eris Drew en Anz & Ondo Fudd, maar waar je ook door installaties van jujulove, Mette Sterre en Telemagic kunt wandelen.

Daarnaast is er een nieuwe samenwerking met cultuurbroedplaatsen WORM, Framer Framed en The Grey Space. Muziekprogrammeur Lisa Molle en kunst- en cultuurcurator Femke Dekker gidsen je door de weelde van de plekken, kunstprojecten en dj’s die het festival dit jaar rijk is.

Geschreven door: Loulou Kuster

Het culturele landschap is een immens vruchtbare grond deze tijd. Niet alleen het Twiske wordt nu bezaaid met de kunst van Steven De Peven of de aanraakbare stukken van Elsemarijn Bruys: Lente Kabinet ging dit jaar voor het eerst langs een aantal toonaangevende partijen uit het Nederlandse cultuurlandschap zoals Framer Framed, The Grey Space, en binnenkort WORM. Op 12 mei onderzoeken diverse performers en residents van de Rotterdamse creatieve vrijstaat WORM de stem en vocale vervorming in ‘Our voices are really good friends’ middels een installatie, performance en radio uitzending. Daarna reist Lente Kabinet af naar het Koninklijke Park in Brussel om de kleine koffiecorner van Kiosk Radio over te nemen met uiteenlopende geluiden en kunst.

Het idee van deze samenwerkingen kwam uit de koker van kunst- en cultuurcurator Femke Dekker. “Het culturele programma heeft voor Lente Kabinet dezelfde waarde als de muziek op het festival, maar om naar kunst te kijken heb je je volle concentratie nodig,” vertelt ze. “En dat kan lastig zijn als je eigenlijk over tien minuten naar de Tweede Kamer moet rennen, omdat Young Marco en Orpheu the Wizard voor het eerst sinds tientallen jaren weer back-to-back draaien.”


Ook in het muziekprogramma is er wat nieuws te vinden. Zo is er op het Twiske ruimte gemaakt voor een vernieuwd podium: de Vierde Kamer. Programmeur Lisa omschrijft het als “het nieuwerwetse underground plekje.” Waarop de acid van Ceephax Acid Crew en arpeggio’s van SSIEGE elkaar ontmoeten. Eén act die je daar volgens Lisa echt niet mag missen is Crystallmess. “Zij mixt die vroege hyperdub en footwork-sound met een paar goeie technostompers én een vleugje prinsessensparkles.”

De geluiden van over de hele wereld komen op de Derde Kamer samen, zoals Nyege Nyege’s Otim Alpha, Cinnaman die back-to-back staat met Mor Elian en hip-hop en R&B connaisseur Waxfiend. “Je zou die laatste misschien niet zo snel op onze line-up verwachten, maar daarom vind ik het juist heel vet dat wij hem mogen verwelkomen,’aldus Lisa. ‘Hij heeft veel betekend voor de hiphop en R&B-tak van de Nederlandse clubs en heeft zich met verse amapiano sounds weer opnieuw uitgevonden. Daarmee past-ie precies in de vibe van deze stage.”

Tussen de verschillende Kamers is er op het Twiske ook veel kunst te vinden. Zo zoekt Elsemarijn Bruys met haar inflatables naar de verhouding van mens en object. En Telemagic probeert magische rituelen te combineren met digitale processen. Een aantal kunstenaars sluit volgens Femke naadloos aan bij de muziek op het festival, in meerdere opzichten: “SiXren en jujulove gebruiken bijvoorbeeld vaak lichaam en technologie als kunstvorm, waardoor hun performances bijna aanvoelen als een dj-set.”

Shanti Celeste, Peach en de Groningse Fafi Abdel Nour vinden hun thuis op het festival in de Tweede Kamer. Evenals wandelende house-catalogus Russell E.L. Butler, volgens Lisa iemand die je eigenlijk echt niet mag overslaan dit jaar: “In diens producties hoor je de invloeden van dub en techno en is het wat duisterder en laid-back, maar als dj draait hun zo’n beetje alles uit het housespectrum. Dat, in combinatie met de levenslustige sets van Eris Drew of Lauren Hansom & Bianca Lexis op hetzelfde podium, kan weleens heel interessant worden.’

Lente Kabinet zou niet zijn wat het is zonder een goede dosis live muziek op het podium. Op de Eerste Kamer bijvoorbeeld, waar Leroy Burgess & Saving Coco je onderwijzen in alle mogelijke discoplaten uit de geschiedenis. Lisa: “Leroy Burgess heeft zo’n onuitputtelijke bron van kennis en kunde van disco, we mogen echt in onze handjes klappen dat hij dit jaar bij ons het podium op stapt.” En wie hun plekje op de Eerste Kamer volgens Lisa absoluut verdiend hebben zijn Kamma en Masalo. “Ze zijn met hun soulvolle houseplaten zo ontploft de laatste jaren dat ze niet alleen de hele wereld over reizen, maar inmiddels ook tot het meubilair van het Nederlandse houselandschap behoren.”

Waar je hoofd ook naar staat tijdens Lente Kabinet komen de meest uiteenlopende sets, performances en kunstwerken allemaal samen. Of het nou tussen de bomen op het Twiske of tijdens de mini-evenementen in WORM of KIOSK Radio is. Kijk voor het volledige programma op de site en houd de socials in de gaten voor updates over de mini-evenementen.