Spring is Coming With a Strawberry in the Mouth

Friday 1 March - 11:15

*This event will be in Dutch

We voelen het aan de lucht en ruiken het op de fiets: de lente komt eraan! Samen met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, kunstenaars, scenografen, stagedesigners en festivalcuratoren zetten we ons favoriete jaargetijde in het zonnetje op 21 maart. Deze avond vieren we de (nieuwe) kunstwerken die op Lentekabinet te zien zullen zijn. We stellen de vraag welke rol kunst en design kunnen spelen binnen de context van een festival.

Wat is er voor nodig om kunstwerken een waardige plek te geven op een festivalterrein? Hoe kan het ontwerp van een podium meer zijn dan decoratie? En waarom spelen kunst, vormgeving en design überhaupt een steeds fundamentelere rol binnen muziekprogrammeringen? Nu Lentekabinet dit jaar haar kunstprogramma opnieuw heeft vormgegeven, is het tijd om deze vragen kritisch tegen het licht te houden en ruimte te bieden aan verschillende stemmen uit het werkveld.

21 maart, vanaf 17:30 uur
18:00 - 19:00 uur Het belang van scenografie op festivals.
19:00-19:30 uur Pauze met lentesoep en aardbeiencocktails
19:30 - 20:30 uur Hoe houd je een kunstprogramma recht in een festivalcontext?

Gratis toegang via https://brakkegrond.nl/agenda/...

_____________________________________________________

Gesprek 1: Wat zijn de bouwstenen van een goed ontwerp, online en op je festival?
Hoe kan het ontwerp van een podium op een muziekfestival meer zijn dan het generieke aanbod? En waarom spelen kunst, vormgeving en design überhaupt een steeds fundamentelere rol rondom muziekprogrammeringen?

Inleiding door Lieneke Hulshof, presentatie Atelier Brenda

Panelgesprek: Moktar Nabil (kanaal40), Nana Esi & Sophie Keij (Atelier Brenda), Dennis Vanderbroeck (Studio Dennis Vanderbroeck) & Albert van Abbe (Dekmantel)

In november 2023 werd Albert van Abbe aangenomen als artistiek directeur van Dekmantel nadat hij dezelfde functie vervulde bij Draaimolen Festival, en trad Atelier Brenda aan als ontwerpduo om de identiteit van Lentekabinet opnieuw vorm te geven. Atelier Brenda gaf visueel betekenis aan de omgeving, het programma en de waarden van het festival. Dat doen de designers niet alleen voor Lentekabinet. Ze hebben ook vorig jaar kanaal40 vormgegeven en recent ook Garage Noord. Wat je uitstraalt zegt iets over wie je bent. Wat komt er kijken bij het vormgeven van een nieuwe identiteit en wat is het belang daarvan?

Albert en zijn team werken bij Dekmantel aan stage designs die tot de verbeelding spreken. Dennis is als onafhankelijk spatial designer wel vaker betrokken bij de artistieke uitvoering van modeshows, theaterproducties en festivals. Wat zijn de bouwstenen van een goed ontwerp, zowel online als op het festival zelf?


Gesprek 2: Kunst op festivals, meer dan decoratie?

Inleiding door Lieneke Hulshof
Panelgesprek: Valentijn Goethals (019), Louise Goegebuur (Horst), Heske ten Cate (Nest), Sophie Dogterom (de Brakke Grond) & Joke Hoeven (Dekmantel)

Steeds vaker staan beeldend kunstenaars op de line-up van fmuziekestivals. Vanaf het begin was cultuur onderdeel van Lentekabinet, gericht op plezier, kunst om op de beleving van de bezoeker in te spelen. Ook Horst Festival zette vanaf het begin grootst in en nam curatorenduo Gijs Van Vaerenbergh onder de arm om de combinatie van elektronische muziek en in situ kunstwerken vorm te geven. De Brakke Grond was in 2018 onderdeel van Art United waarbij Vlaamse musea krachten bundelden tijdens Pukkelpop Festival. En ook Heske ten Cate startte samen met het team van Nest een kunstprogramma tijdens Down the Rabbit Hole. Hoe houden we zo’n programma recht in een context die zelden om contemplatie vraagt. Of, waarom willen we steeds meer geprikkeld worden?